onsdag 20 augusti 2008

Kungsleden och utdelning

Kungsleden brukar alltid generera en bra utdelning. Efter rapporten igår är dock osäkerheten stor om de lyckas bibehålla den höga utdelningen även för 2008.

Följande finns att läsa i rapporten:
Även om förutsättningarna är mer utmanande kvarstår vår prognos om ett utdelningsgrundande resultat om 900 Mkr för 2008.

Utdelningsgrundande resultat för delårsperioden uppgick till 322 Mkr

Vi vet alla att fastighetsmarknaden haft ett riktigt tufft år och än finns det kanske inte så mycket ljus. Utdrag från rapporten:
Efter två år av extremt hög transaktionsvolym har fastighetsmarknaden återgått till en mer långsiktig nivå för fastighetsaffärer. För Kungsleden har detta medfört färre försäljningar första halvåret 2008.

Hur stor kan då utdelningen bli? (För många av oss med Kungsleden är detta av stort intresse)

Självklart blir det en gissningslek. Personligen tror jag INTE det blir mindre än 3 kr! Jag har stor förhoppning om att de lyckas nå exakt 4 kr i utdelning för 2008. Med dagens börskurs ca 8% i direktavkastning. Kanon!

Andra tankar och förslag?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om bolaget delar ut mycket pengar i aktieutdelning så kommer Kungsleden få problem med banken då bolaget idag ligger under sin målsättning för räntetäckningsgrad som är 2 idag ligger man på 1,8.

En annan intresasnt aspekt är nedskrivningar. Hufvudstaden som bla. äger NK varuhusen gjorde i dagens rapport en 2,5% nedskrivning av fastighetsvärden. Kungsleden gjorde nedskrivningar på 0,3% vilket nästan ligger i felmarginalen.

Om Kungsleden skulle från dagens nivåer skriva ner 2,5% så medför detta orealiserade förluster på 700-800Mkr vilket givwetvis också kommer slå mot utdelningen. Så det är ingen helt oriskabel verksamhet.

Rookie sa...

Intressant att jämföra Kungsleden och Hufvudstaden. Hade inte koll på nedskrivningarna. Helt klart en poäng.

Kungsleden har en del jobb framför sig för att lyckas med sin målsättning 2008. Tror dock det är realistiskt!